slimmer rijden doe je met VARI

Sloopregeling Rotterdam van start

In Rotterdam is sinds 14 maart de zogenaamde sloopregeling van kracht geworden. Bezitters van oudere personen- of bestelauto’s kunnen via deze regeling subsidie krijgen voor het laten demonteren van hun voertuig. Met deze regeling wil de gemeente een extra impuls geven aan schonere lucht in Rotterdam.

Rotterdammers met een dieselauto ouder dan 2005 en een benzineauto ouder dan 1992 ontvangen gemiddeld duizend euro om hun auto te laten slopen (premie afhankelijk van bouwjaar en type). Voorwaarde is wel dat de eigenaren in Rotterdam woonachtig zijn, of met hun bedrijf in de Maasstad zijn gevestigd. Het te slopen voertuig moet ook op peildatum 28 november 2013 in de stad geregistreerd staan.

De  hoogte van de premie voor demontage hangt af van een aantal criteria (personen- of bestelauto, benzine of diesel, gewichtsklasse, bouwjaar). Voor een auto op benzine van voor 1992 komt dit uit op 1.000 euro. Een dieselauto van voor 1 januari 2005 kan 2.000 euro opleveren. Daarnaast is er een extra bijdrage mogelijk tot 6.500 euro als er een volledig elektrische of op groen gas rijdende auto wordt teruggekocht. Rotterdammers hebben tot 1 december 2014 de gelegenheid om subsidie aan te vragen.

In Rotterdam komen volgens de gegevens van het RDW zo’n 23.000 auto’s aan de voorwaarden. Er is een bedrag beschikbaar van 7,4 miljoen vanuit de Rijksgelden voor de verbetering van de luchtkwaliteit. Steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht hebben een vergelijkbare sloopregeling alleen is het bijdragebedrag in Rotterdam hoger dan in de andere steden.