slimmer rijden doe je met VARI

Vanaf 2015 worden 'asomobilisten' harder aangepakt .

Weggebruikers die betrapt worden op asociaal verkeersgedrag, krijgen nu nog een boete. Maar vanaf 1 januari kunnen zij ook voor de rechter worden gedaagd. Het kabinet wil al langer VERKEERSHUFTERS harder straffen. De plannen lagen er al een tijdje, maar het was niet duidelijk om welke overtredingen het zou gaan en wanneer de strafrechtelijke aanpak in zou gaan. Nu dus wel. Vanaf begin volgend jaar kunnen 'asomobilisten' die een stopteken van de politie of een stopteken negeren, niet langer alleen een boete krijgen, maar ook voor de rechter worden gedaagd. Ook weggebruikers die ten onrechte de vluchtstrook gebruiken, komen mogelijk niet meer weg met een boete. Daarvoor moet de automobilist wel al meer hufterovertredingen op zijn geweten hebben. Bij de keus welke overtredingen overgaan naar het strafrecht, hebben verschillende criteria een rol gespeeld, aldus minister Opstelten van Justitie. Zo is gekeken in hoeverre er opzet in het spel is, het gevaar dat ontstaat door de overtreding, de hinder voor anderen, de mogelijke gevolgen en perceptie bij medeweggebruikers. Volgens Opstelten komen door de overheveling naar het strafrecht veelplegers direct in beeld bij justitie, waardoor ze uit de anonimiteit worden gehaald en steviger aangepakt kunnen worden.