slimmer rijden doe je met VARI

D66 wil dieselautos van 8 jaar en ouder weg uit Rotterdam

Alle dieselauto’s ouder dan acht jaar moeten weg uit heel Rotterdam. Het verbod zou over anderhalf jaar in moeten gaan. Dat wil de Rotterdamse coalitiepartij D66.

Er ligt een plan om deze vervuilende auto’s, gebouwd voor 2006, uit het centrum en bepaalde stadsdelen te weren, maar dat gaat D66 niet ver genoeg.

De partij vindt wel dat er een overgangsregeling moet komen voor bijvoorbeeld ondernemers of mensen met een lager inkomen, zodat zij niet in de financiële problemen komen als ze een nieuwe auto moeten aanschaffen.

''Rotterdam staat in Nederland bovenaan op het gebied van smerige luchten. De concentratie stikstofdioxine en fijn stof is hier veel hoger dan in andere steden’’, aldus D66-raadslid Samuel Schampers. Met het verbod op oudere diesels in de hele stad wordt een belangrijk deel van die vervuiling tegengegaan. ''Dat levert een enorm gezondheidsvoordeel op.''

Haast maken

Schampers gaat het Rotterdamse college van B&W vragen om haast te maken met een verbod. ''We moeten berekenen hoe groot het vervuilingsprobleem in Rotterdam is. Daarna kan het verbod ingaan. Ik vermoed dat dat met anderhalf jaar moet lukken'', zegt het raadslid.

In Utrecht bestaat al een verbod op vervuilende auto's, daar zijn diesels gebouwd voor 2001 al niet welkom in delen van de stad.