slimmer rijden doe je met VARI

kentekenfraude inperken door Chip

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil kentekenfraude tegengaan met een chip waarmee kentekens op afstand kunnen worden gecontroleerd op echtheid.  Komend jaar worden de chips getest en wanneer de proef slaagt dan worden deze chips lnadelijk uitgerold. melden de verschillende nieuwszenders.  

De Nederlandse chipfabrikant NXP heeft de chip ontwikkeld. De chip zit in een kleine gleuf op het nummerbord, onder cijfers en letters van het kenteken. In de kentekenplaat zit een kleine antenne die kan communiceren met antenne's die boven de weg worden gehangen. Zo kan het kenteken op afstand worden gecontroleerd.Volgens de directeur van NXP, Maurice Geraets is de privacy van de automobilist gewaarborgd omdat de chip wisselende codes genereert. Daarom is de auto niet herleidbaar. "Patronen in het rijgedrag kun je er niet mee vaststellen." 

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) reageert terughoudend op het plan, en wil dat er goed wordt gekeken naar de noodzaak van de chip.